Bruce Springsteen se ohlíží za léty s E Street Bandem

Název: Bruce Springsteen se ohlíží za léty s E Street Bandem
Autor: Tomáš S. Polívka

„Boss“ momentálně objíždí svět na turné s E Street Bandem. Ačkoliv jde o šňůru k letošní řadové desce Working On A Dream, využil příležitost a zahustil a přihřál vydavatelskou polívku ještě albem největších hitů.

I když jde o pouhou kompilaci, vzbudilo její vydání lehčí kontroverzi. Dříve tak loajální podporovatel hudebního průmyslu Springsteen totiž v USA svěřil prodej CD exkluzivně obchodnímu řetězci Wal-Mart. Představte si to tak, jakoby nějaký náš slavný písničkář ohlásil, že pro jeho novou desku si můžete dojít jen do jednoho řetězce levných obchoďáků. Kritikou nešetřili poslední zbylí majitelé kamenných obchodů s muzikou, novináři a dokonce ani skalní fanoušci. Prestižní deník zaměřený na ekonomiku The Wall Street Journal utrousil jedovatost o dvojí tváři „liberálního písničkáře a zároveň přízraku komerčního umělce“. Springsteenův přítel a manažer Jon Landau Bosse omlouval, že pro Wal-Mart nedělal žádnou reklamu a část nákladu by řetězec stejně prodával. Normální lidská přirozenost, kdo by nechtěl vydělávat, že?

Samotný Springsteen v rozhovoru pro The New York Times nakonec přiznal, že dát výběr Wal-Martu byl omyl. Prý nestihl dostatečně uplatnit právo veta, protože se kolem něj dělo příliš mnoho aktivit. Vraťme se raději k samotné muzice, ostatně zmíněná patálie se netýká Evropy.

Boss omezil výběr Bruce Sprintsteen & The E Street Band Greatest Hits opravdu pouze na písně z alb, na kterých měla kapela zásadní podíl. „Více než doprovodná“ skupina Springsteenovi přizvukovala od roku 1972 do roku 1988, kdy písničkář prostě většině muzikantů oznámil, že už mu není zapotřebí jejich služeb. Pak E Steet Band nakrátko koncertně ožil v roce 1995 a od reunionu v roce 1999 slouží Springsteenovi dodnes. Ačkoliv ani v dobách své existence se E Street Band nepodílel na všech písničkářových deskách. Některé si Bruce prostě natočil sám nebo s jinými muzikanty. Do diskografie E Street Bandu počítá Springsteen jen devět ze svých šestnácti studiových alb.

Výběr navíc neobsahuje žádnou píseň z nového titulu Working On a Dream. Autor kompilace může vysvětlit absenci jednoduše. Výběr vyšel v USA už v lednu, ještě před vydáním poslední desky, ačkoliv pro evropský trh byl uvolněn až v červnu, tedy v době, kdy na starý kontinent dorazila i Springsteenova koncertní šňůra. Tenhle argument však neobstojí, evropská limitovaná edice se od původní americké liší právě přidáním šesti (!) dalších starších písní. Zrovna tak dobře mohla být přidána skladba nová. Jako další důvod by šlo uvést nedostatečný časový odstup od vydání posledního alba. Nicméně recenzent si může rýpnout, že na Working On a Dream prostě není skladba, která by se mohla s „klasikou“ porovnávat.

Zmatení názvů: Bruce Sprengsteen už jeden oficiální výběr pod názvem Greatest Hits vydal. Vyšel v roce 1995 a shrnoval jak hity s E Street Bandem i bez něj, tak čtyři do té doby nevydané písně. Soupiska skladeb se s „novými“ Greatest Hits překrývá v osmi bodech.

I když se zdroje kompilačního alba nakonec smrskly na osm studiových desek, stejně se nepodařilo vtěsnat na jediný disk vše podstatné. Z „obecně uznaných“ zásadních hitů chybí třeba Tenth Avenue Freeze-Out, s textem pojednávajícím přímo o vzniku E Street Bandu. To však neznamená, že je kompilace zbytečná. Kdo chce mít pohromadě pouze rockovější, klenuté, „stadionové“ kusy, může výběr ocenit. Deska logicky přebírá nejvíce skladeb (čtyři) z mistrovského kusu Born In The U.S.A. (1984). Nechybějí „hymny“ Born To Run (1975), Badlands (1978), The River (1980) či Lonesome Day (2002). Pokud si ovšem někdo chce o Bossově hudbě udělat ucelenější obrázek, mnohem lépe poslouží 2CD výběr The Essential (2003).

Sympatickým dodatkem evropské limitované edice Greatest Hits jsou bonusy pocházející z 5LP (3CD) Live/1975-85 (1986), konkrétně živé verze písni Fire (natočena v roce 1978, ačkoliv na obalu se to nedočtete) a Becouse The Night (1980), kterou Springsteen složil spolu s Patti Smith. Celkový dobrý dojem ze sevřeného výběru a hutného shrnutí silných písní ovšem sráží odbytý čtyřstránkový booklet, skutečně odpovídající spíše levnému „obchoďákovému“ zboží.

Jedna odpověď na “Bruce Springsteen se ohlíží za léty s E Street Bandem”

  1. Kéž by místo toho vydal rozšířenou verzi ke 30. výročí Darkness On The Edge of Town nebo aspoň Tracks 2. Ale aspoň tam nejsou žádný vábničky na peneženku v podobě 2-3 nevydanejch písniček.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *