Ani 21. Springsteenovo album nezklamalo

Název: Ani 21. Springsteenovo album nezklamalo
Autor: Tano

Jedním slovem paráda! Naprosto nekomerční album, úžasné kytarovky s inklinací ke country, folku, lidovosti, hudebním hříčkám a nefalšované upřímnosti. Často se minimální hudební doprovod rozjede po čase doslova v orchestr. Springsteen ani se svým v pořadí již jednadvacátým albem rozhodně nezklamal.

Obecný pohled máme zčásti za sebou. Pokud byste ale chtěli hledat leitmotiv, zde máte návod. „Na tomto albu najdete Bruceovo osobité podání třinácti tradicionálů, které jsou všechny spojeny s legendou americké folkové hudby Petem Seegerem.“ Jestliže jste věci znalí, jistě vás do oka trknul už samotný název LP. „We Shall Overcome The Seeger Sessions“. Ten je složen nejen ze jména legendy amerického písničkářství, ale také z jedné z jeho nejslavnějších skladeb „We Shall Overcome“.

Seeger je ale také samozřejmě spojen se skladbami jako „Songs for John Doe“, případně „Turn, Turn, Turn“. O jeho politických aktivitách a protest-sonzích (podobně v 50´a 60´ letech Jiří Suchý) snad až někdy jindy. Všech třináct skladeb alba je bravurně odvedenou prací. Tu má na svědomí nejen Bruce, ale také jeho osobitý ansámbl.

Sam Bardfeld (housle), Art Baron (tuba), Frank Bruno (kytara), Jeremy Chatzy (basa), Mark Clifford (bendžo), Larry Eagle (bicí a perkuse), Charles Giordano (varhany, piano a akordeon), Ed Manion (saxofon), Mark Pender (trumpeta), Richie „La Bamba“ Rosenberg (trombón) nebo Soozie Tyrell. A nyní perlička pro všechny fajnšmekry. LP totiž není jen tak ledajakým nosičem!

Z jedné strany hudba a z druhé DVD formát! Na něm mimo jiné najdete půl hodinový dokument o natáčení desky, komentáře protagonistů a dvě bonusové skladby. „We Shall Overcome The Seeger Sessions“ je však hodnotné i po materiální stránce. Krásný, papírový rozkládací obal (u nás praktikuje z 99% pouze brněnské vydavatelství Indies rec.), lidová motivika a skvělý design. Dual disk si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Nebudete litovat.

  • Bruce Springsteen: We Shall Overcome The Seeger Sessions
  • Skladby: Old Dan Tucker, Jessie James, Mrs. McGrath, Oh, Mary, Don’t You Weep, John Henry, Erie Canal, Jacob’s Ladder, My Oklahoma Home, Eyes On The Prize, Shenandoah, Pay Me My Money Down, We Shall Overcome, Froggie Went A-Courtin‘
  • Celkový čas: 60:34 minut

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *