Jak snadné je dojít k dokonalosti

Název: Jak snadné je dojít k dokonalosti
Autor: vltava.cz

Jak snadné je dojít k dokonalosti. Prostě si vzpomenete, jak jste kdysi někde sbalili partu muzikantů a strávili s ní příjemný den na své chatě (v tomto případě spíš ranči). Povídali jste si o muzice a hráli staré dobré kusy, které za tu spoustu let stačily zlidovět. Něco jste i nahráli a při smýčení mezi starými pásky na záznam narazíte. Líbí se vám, a když se s kladným ohlasem přidají další přátelé, semínko myšlenky na celé album je zaseto. Po letech ony lidičky znovu seženete dohromady a pustíte se do dalšího nahrávání. Nic moc velkého, prostě jako kdysi si dáte jeden den.

A protože vše funguje tak, jak má, stačí už jen jedno další setkání k dotočení všeho potřebného. Jde vlastně o jakýsi koncert bez diváků, vše se nahrává živě a na jeden zátah. Jako kdysi, protože právě ve spontaneitě tkví největší kouzlo těch písní. Jako správný boss (což je ostatně přezdívka Bruce Springsteena) máte právo rozhodnout o celkovém pojetí skladeb. Ponecháte onen folkově countryový základ a přidáte vám tolik vlastní rockový esprit. Pozor, žádná hřmotná sóla elektrických kytar, jen ten těžko definovatelný písničkářský duch, jenž vzešel spíše z rocku než folku, je tak nějak všudypřítomný. Díky tomu je CD přijatelné pro nejširší skupinu posluchačů.

Ctitelé klasického repertoáru Bruce Springsteena svého oblíbence velmi dobře vycítí i v těchto starých tradicionálech, milovníci klasického pojetí zase rádi ocení fakt, že vše odsýpá na tradičních nástrojích a nedošlo k prznění písní. Jak sám Bruce ve sleevnote k CD píše, chtěl posluchačům dát možnost užít si celou jízdu, neposlouchat jen přehrávání písní, ale na vlastní uši zažít okamžik jejich vzniku. Povedlo se mu to dokonale a deska naprosto zaslouženě patří na trhu k velice úspěšným. Velkou inspirací byl Springsteenovi legendární Pete Seeger, který jen tak mimochodem v 70. a 80. letech dokazoval, že umí být také dobrým rockerem. Tady se ovšem upírala pozornost především na jeho ranná léta, kdy byl čistý folkař.

Od první do poslední noty CD je znát, že celý materiál byl dělán pro radost, kterou dokáže stříbrný kotouček předávat dál. A bude úplně jedno, když si ke starým známým písním budete prozpěvovat české texty. Kromě klasického CD formátu titul vyšel i ve formě DualDiscu (DD). Dvoustranný disk vám prakticky za stejnou cenu nabízí na své DVD straně více než půlhodinový dokument se záznamem nahrávání, což jen podtrhuje celkové vyznění alba. A navíc jsou zde ještě dvě v rámci běžného alba nezveřejněné skladby jako bonusy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *