Slavný Bruce Springsteen ztišil zvuk

Název: Slavný Bruce Springsteen ztišil zvuk
Autor: Vladimír Vlasák, MF DNES

Veterán písničkářského rocku Bruce Springsteen přichází s novým albem Devils & Dust a hned se vydává na americké turné. To začalo v pondělí v Detroitu a jeho americká část skončí 20. května v Bostonu. Pak se pětapadesátiletý Springsteen, přezdívaný Boss, přemístí do Evropy. Domácí posluchači se za ním mohou vypravit 13. června do Mnichova a 15. června do Frankfurtu.

Zpěvák, který v americké prezidentské kampani podporoval Johna Kerryho, má na evropské půdě spoustu fanoušků od počátku osmdesátých let, kdy prorazil s albem Born In The U.S.A. Posluchači, zvyklí na výbušný rock’n’rollový styl doprovodné kapely The E-Street Band, však zažijí Springsteena v komornější podobě.

V jeho kariéře nejde o nic neobvyklého. Springsteen střídá E-Stret Band s komorním písničkářským pojetím, stadiony s menšími prostorami. A tak je tomu i nyní.

V polovině devadesátých let, kdy vydal desku The Ghost Of Tom Joad (Duch Toma Joada), inspirovanou románem Johna Steinbecka Hrozny hněvu, Sprinsteen přijel do Evropy jen s kytarou.

Tehdy poprvé vystoupil v Česku, které dosud nikdy nezažilo parádní Bossův rock’n’roll. „Na komorním turné jsem byl nadšený a plný nápadů. Sotva jsem sestoupil ze scény, tak jsem psal. Pak jsem písně načas odložil, než nastane chvíle, abych se k nim mohl vrátit,“ řekl Springsteen.

Možná by vyčistil autorský šuplík dříve, ale teroristický útok na New York v září 2001 podnítil jeho talent k dalšímu psaní, jehož výsledkem byla deska The Rising (2002). Nové písně pak Springsteen hrál s E-Street Bandem na turné, které jej zavedlo do blízké Vídně.

Také ve Spojených státech plnil Boss Stadiony a v roce 2003 dokonce vedl žebříček nejúspěšnějších amerických koncertů, který byl sestaven podle tržeb z prodaných vstupenek. S E-Street Bandem vydělali téměř 116 milionů dolarů, následovala Celine Dionová s 80 miliony.

Bylo asi logické, že Springsteen zatoužil po klidnějším stylu. Dokladem je novinka Devils & Dust, na kterou Springsteen vybral písně z posledních deseti let své tvorby. Například skladby The Hitter a Long Time Comin‘ pocházejí z plodného psaní na turné The Ghost Of Tom Joad.

Titulní píseň Devils & Dust Springsteen složil v době, kdy začínala spojenecká operace na zničení režimu Saddáma Husajna v Iráku. „Jsou to příběhy lidí, kteří zápasí se svými démony nebo zmatky. Někdy to dopadne dobře, jindy tragicky,“ naznačil Springsteen, výborný vypravěč lidských osudů, který se ve studiu obešel bez početného E-Street Bandu.

V nahrávkách zní housle, piano či kvílivá steel kytara (All The Way Home), ale není to country. Nástroje spíše podporují civilní nádech písní, na kterých Springsteen pracoval s osvědčeným producentem Brendanem O’Brienem.

„Muzika na desce je kombinací rockové a akustické hudby. V plném rockovém zvuku budou skladby představeny na příštím Springsteenově turné s E-Street Bandem,“ dodal zpěvákův manažer Jon Landau. Ani v novém století se Springsteen nedá zastavit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *