Zápisky z koncertů v Rotterdamu a Gelsenkirchenu

Název: Zápisky z koncertů v Rotterdamu a Gelsenkirchenu

Koncert B. Springsteen, 6.5.2003, Rotterdam, Feyenoord stadion

Martin Skalický

Dne 2.11.2002 po páté hodině ráno se moji přátelé zařadili do fronty před holandskou poštou, která zajišťovala předprodej lístků v celé zemi. Prodej začínal v 10 hod a v 10:17 bylo jasno – půjdeme! Den před koncertem (Rotterdam 6. května 2003) jsem jako rozcvičku sledoval videozáznam loňského koncertu v Barceloně. Pak jsme vyrazili autem a domácí znalí věcí zaparkovali dostatečně daleko od stadionu. Po příchodu před vstup na stadion neskutečný nepořádek – zbytky a trosky termosek, karimatek, sedátek, lahví a spousty jídla – pozůstatek těch, co budou před podiem. Do toho policie na koních – no super mixáž.

Posedáváme na trávnících a schodech a čekáme na další přátele. Po sledování napočítám tři zoufalce nabízející lístky – nikdo nechce koupit! Před 19 hod. vstup na stadion – osobní prohlídka od příjemné, slušné ale důrazné dívky – a jsme tam. Usadíme se na židličkách, nějaké občerstvení pro ukrácení chvíle a pozorujeme – pomalu se plnící prostor před podiem, prázdné řady sedaček v hledišti – nezájem? Už je skoro 20 hod a lidí nic moc! Jsem poučen, že to začne později – aby se všichni zájemci mohli dostat na místo a také bylo denní světlo. Sedíme, povídáme a posloucháme reprodukovanou hudbu – např. Beatles, Stouny atd. Pomalu se stmívá a na černém podiu není nic vidět. Těsně před půl devátou končí písnička a místo další ze tmy jen sólo kytara a zpěv: Bruce Springsteen začal!!

Po tomto vstupu přicházejí další členové kapely a zazní The Rising v plné síle – a ta je neskutečná, opravdová a kvalitní!!! Zatím dorazili poslední opozdilci a při nasvícení publika je jasně narváno! Několik prvních písní sedíme, ale pak se všichni postupně postaví – také tomu jemně pomůže Bruce, když říká a názorně ukazuje: Odlepte svá pozadí ze židlí, bude představování kapely. Při něm se dozvídáme, proč stále nevidíme jeho ženu – kvůli nemoci (snad dětí?) zůstala doma.

Po dvou hodinách nepřetržitého hraní (žádné povídání a natahování času) se kapela začíná loučit – vynutíme si 50 minut přídavků a na závěr zní Dancing in the Dark. Byl to neskutečný zážitek!!!

P.S. Volná citace z holandského deníku po koncertu: „Na světě je málo lidí, kteří dokážou zaujmout a na nejvyšší úrovni pobavit 50 000 lidí – Bruce Springsteen mezi ně rozhodně patří!“

Gelsenkirchen

Zbyněk z Ostravy

Umím si představit jak se těšíš na koncert do Vidně, takže ti mohu s důvěrou sdělit, ze je na co! Byl jsem minuly týden v Gelsenkirchenu a ještě jsem se z toho nevzpamatoval, i když už jsem ledajaký koncert zažil a prožil. Na Bruce a E Street band jsem byl poprvé před 15 lety v Budapešti, ale on jakoby nestárnul. Byli skvěli a jsou opravdu ve formě, navíc mají radost z hraní a je to vidět nejen na Šéfovi. Nebyl jsem bohužel „v kotli“ před podiem, ale i na tribune do nás poustel energii jako z Temelína. Když jsem viděl jeho stojku na stojanu od mikrofonu, uznal jsem se ze ač mladší na tohle proste nemam.

Moc se mi líbila houslistka Soozie Tyler, fajn zapadla do kapely zvukem a hlasově, ostatně zpívala i na Lucky Town/Human Touch, že jo. Největší pecka byla Mary’s Place. Úžasně našponovaná k refrénu a dosti protahovaná v závěru, dále akustická pouze kytara, dva hlasy (Patti a Bruce) Empty Sky, můj oblíbený Ramrod před závěrem, který Boss cely při zpívání PROSKAKAL jako poguem postižený punker a téměř metalová kytara v poslední rychle verzi Dancing In The Dark.

No bylo by toho hodně, tak si to užij.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *