reflex.cz: Obama přichází, Springsteen zůstává

Název: Obama přichází, Springsteen zůstává
Autor: © Honza Dědek & Reflex 2009

Senzační návrat VELKÉHO ŠÉFA do Bílého domu pop-music!

Je zpátky! Březnové Mojo dokonce hovoří o Bossově triumfálním návratu! V devadesátých letech nenápadně odepisovanému Bruci Springsteenovi nové tisíciletí evidentně svědčí – po strhující desce We Shall Overcome: The Seeger Sessions a výtečném albu Magic z roku 2007 přichází ve velmi krátké době s ještě lepší novinkou Working On A Dream. Větší část desky natočil během přestávky turné k albu Magic, na nějž do značné míry navazuje – autor se podle svých slov snažil zachytit energii kapely, jíž disponovala během tour. A album Working On A Dream má opravdu Springsteenův koncertní nápřah (který smrtelník dokáže odehrát s plným nasazením až pětihodinové vystoupení?!).

Dvanáctiskladbová kolekce, doplněná bonusovou písní The Wrestler (ze stejnojmenného filmu, za niž Boss letos v lednu obdržel Zlatý glóbus), je zkrátka plnokrevné album Bruce Springsteena a jeho doprovodné kapely E Street Band. Charakteristickým soundem této sestavy je defi nován zvuk celé desky; žádat po Bossovi něco jiného než osobitý rock’n’roll by bylo zvrácené. I do takhle úzce vymezené škatulky se mu však vejde velká porce písničkářství; ať už s nádechem country (Tomorrow Never Knows), či bluegrassu (Good Eye). Snad s výjimkou skladby Life Itself, až příliš ve stylu Toma Pettyho (to z ní ovšem nedělá špatnou píseň), a poněkud předvídatelné a nepříliš invenční Kingdom Of Days, kde lze hudební postup odhadnout dlouhé takty dopředu, hýří Springsteen skladatelskými nápady.

Jako jednu z prvních z nové desky představil Boss v Clevelandu už 2. listopadu loňského roku během Obamovy prezidentské kampaně titulní skladbu Working On A Dream – střednětempou, zpěvnou, až hymnickou píseň; rozhlasové stanice by byly hloupé, kdyby se jí rychle nechopily! Ostatně čtyřiačtyřicátému prezidentovi USA je věnované celé album – Springsteen se netají jeho podporou a do nově jmenovaného nejmocnějšího muže planety vkládá velké naděje. I proto čiší z jeho čerstvé písňové kolekce přece jen podstatně méně skepse, frustrace a pesimismu obyčejných lidí, za které je tenhle písničkář z New Jersey zvyklý mluvit.

Nejkrásnější písní je nesporně více než osmiminutový epický příběh o desperátovi s názvem Outlaw Pete, umocněný smyčcovým orchestrem, proměnlivý v rytmu i atmosféře, skvěle gradovaný i procítěný dramatickou foukací harmonikou. Obdivuhodná, pro Springsteena ne úplně typická kompozice, z níž běhá mráz po zádech – jako z nejlepších westernů s Johnem Waynem.

Proti tomu My Lucky Day a What Love Can Do jsou potenciální hitovky s jasným autorovým rukopisem – divoce rozjeté skladby, prvně jmenovaná se opírá o klavír a saxofonové sólo, druhá o přesné kytarové vyhrávky a kytarové sólo; obě jako by vypadly z klasické desky Born To Run. Co se týká komerčních šancí, pak nejchytlavějším opusem je hudebně bezstarostná, roztančená skladba Suprise, Suprise, jejíž refrén uvízne v uších dřív, než píseň dozní – po všech stránkách ukázkově nápaditý hit!

Nemůže pochopitelně chybět ani akustická balada – v tomhle případě okouzlující a křehká The Last Carnival, zakončená pěveckým sborem …

Dohromady to dá více než polovinu výjimečně zdařilých skladeb; to se na dnešních deskách nevidí příliš často. Tím spíš, že Bruce Springsteen oslaví 23. září letošního roku šedesáté narozeniny, k nimž si tedy s mírným předstihem nadělil šestnácté studiové album – skvělé, byť nedosahující kvalit jeho nejlepších desek. Ale pokud nechceme olympijské rekordy po šedesátiletých sportovcích, proč je chtít po stejně starých umělcích? Bruce Springsteen natočil na svůj věk a s ohledem na to, kolik vynikajících desek již má za sebou, fantastické album. A kdo netrpí zákeřnou chorobou, která v jedné pohádce shazuje lidem na zimu uši jak stromům listí, těžko může přeslechnout, že Bruce Springsteen navzdory šestému životnímu křížku na dohled dosud nerozbryndal ze svého talentu vůbec…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *