Adele Springsteen (1925—2024)

Adele Zerilli Springsteen

Adele Zerilli Springsteen

Adele Zerilli Springsteen (4. května 1925 – 31. ledna 2024)

Zemřela Adele Zerilli Springsteen, dlouholetá právnická sekretářka, hudební múza a taneční partnerka na koncertech, která si získala nespočet srdcí nejen ve skupině E Street Band svého syna Bruce Springsteena.

Bylo jí 98 let.

Bruce Springsteen v příspěvku na Instagramu oznámil, že jeho matka zemřela ve středu. Sdílel video, na kterém oba tančí na swingový standard Glenna Millera „In the Mood“, s popiskem „Adele Springsteen – 4. května 1925 – 31. ledna 2024“. Poté dlouze cituje z textu písně „The Wish“, jedné z jeho písní, která se jí dovolává.

„Vzpomínám si, mami, jak jsem ráno slyšel zvonit tvůj budík. Ležel jsem v posteli a poslouchal, jak se připravuješ do práce, zvuk tvého kufříku s líčidly na umyvadle,“ píše se v příspěvku.

Příčina a další podrobnosti nebyly bezprostředně zveřejněny, ale Springsteen v roce 2021 uvedl, že se deset let potýkala s Alzheimerovou chorobou a už nemohla mluvit ani stát.

Matka tří dětí – a poslední ze tří italsko-amerických sester Zerilliových – byla základním kamenem hymny Bruce Springsteena „American Land“, která vzdává hold „McNicholasovým, Posalským, Smithovým, také Zerilliovým“.

Rodačka z New Yorku se jako dítě přestěhovala do Freeholdu, aniž by tušila, že jednoho dne zplodí potomky, kteří New Jersey promění v lyrickou legendu.

Radostný, temperamentní šarm Adele Springsteen z ní udělal magnet na fanoušky. Podle časopisu Rolling Stone se „videozáznamy, na nichž Adele dovádí na pódiu s Brucem, datují do roku 1992“.

Byla „skutečně chytrá, silná, kreativní“, s „odmítavým postojem k rozladění“, řekl Bruceův životopisec Dave Marsh.

A její vliv byl hluboký.

„Držela naši rodinu pohromadě“ během let strádání, řekl hudebník v roce 2010 v projevu na Ellis Islandu, když sdílel pódium se svou rozzářenou matkou a tetami.

„V jistém smyslu jsem byl po mámě. Její život byl neuvěřitelně konzistentní, práce, práce, práce každý den, a to jsem velmi obdivoval,“ řekl v roce 2002 časopisu Uncut a pochválil její „ušlechtilé“ žonglování s prací a domovem.

„Občas jsem ji navštívil v její práci a ta byla plná mužů a žen, kteří jako by měli smysl,“ dodal. „V těch prostých činech jsem našel spoustu inspirace.“

Když byl Bruce malý, jeho máma dala dohromady nějaké peníze – příběh roztomile vylíčený v další části písně „The Wish“, kterou nahrál v roce 1987 a z níž ve čtvrtek citoval na Instagramu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *